Cultură și tradiții

Cultivarea Tuberozelor  Aici este locul unde florile au fost cultivate prima dată în România de către sași si se cultiva si in ziua de astazi.

Tuberozele, numite si Chiparoase sau Polyanthes, sunt plantele erbacee cu bulb. Pot atinge chiar si 1 metru inaltime si au flori asezate in spic, parfumate, de culoare alb-rozlie.
Cultura incepe in aprilie, cand bulbii de tuberose de 12-13 cm diametru,se planteaza intr-un amestec bogat, format din mranita, pamant de telina si nisip. Plantele se uda la nevoie si se tin intr-o camera nu foarte calda. Pentru a avea flori mai timpurii, bulbii se tin in camere calduroase si se trateaza cu ingrasaminte.
Tuberozele se planteaza in gradina pentru a obtine flori cu tija lunga si pentru a inmulti bulbii. Bulbii mari se pot planta direct afara pe la sfarsitul lui aprilie sau in luna mai, la 20 cm distanta. Tuberozele astfel cultivate infloresc in august . Bulbii mici nu se arunca niciodata, ci se planteaza in straturi mai dese – ei vor inflori de abia in anul urmator sau atunci cand vor atinge dimensiunea corespunzatoare.
Pe timpul verii, tuberozele se uda si se curata de buruieni. Cand vine toamna, imediat dupa prima bruma, bulbii trebuie scosi din pamant, scuturati de pamant si se pastreaza in camere luminate si putin umede.

tuberoze

In data de 6 august 2016 a avut loc prima editie a evenimentului ‘’NOAPTEA TUBEROZELOR’’care s-a tinut in curtea Bisericii fortificate din com Hoghilag.In cadrul evenimentului au avut loc tururi ghidate in gradinile localnicilor, ateliere creative pentru copii,muzica, fata care gateste cu flori, standuri cu produse traditionale.