Evenimente

Transylvania Horse Show, cea mai populară competiție ecvestră în rândul studenților din întreaga lume!

http://www.horseshow.ro/project/galerie-foto-2016

  Transylvania Horse Show a fost pentru a șasea oară la rând cel mai popular eveniment ecvestru al anului de către iubitorii de cai și de echitație. Fiind unul dintre cele mai importante concursuri hipice internaționale din România, acesta a reunit la Prod (comuna Hoghilag, 16 km de Sighișoara) concurențidin 16 țări, precum și oficiali ai lumii ecvestre naționale și internaționale.
Competițiile sportive de dresaj, cross-country și obstacole la care au participat călăreți veniți din toate colțurile Europei (Marea Britanie, Germania, Irlanda, Belgia, Elveția, Finlanda, Austria, Suedia, Olanda, Spania, Norvegia), dar și din Noua Zeelandă; show-ul de acrobații ecvestre susținut de tineri din Prod care au avut la dispoziție numai trei săptămâni pentru antrenament; demonstrațiile de dresaj cu cai frizieni, spectacolul muzical emoționant cu sunete de toacă și doine au creat un eveniment unic cu aer de legendă.Și copiii au fost „răsfățați” prin ateliere de creație, plimbări pe ponei, standuri artizanale și dulciuri autohtone. Experiența autentic românească i-a încântat pe cei peste 4.000 de spectatori care au venit in inima naturii pentru a urmări spectacolul ecvestru.
One more year” a fost sloganul cântat în cor de către studenții străini care la finalul competiției, vopsiți pe față și purtând drapelurile țărilor pe care le reprezentau au sărbătorit încheierea concursului printr-un celebru dans românesc, în frunte cu organizatorul Mihnea Vârgolici.Pe parcursul evenimentului Transylvania Horse Show au fost trei tipuri de competiții: Concurs Complet Internațional (CCI*),Cupa României la Probă Completă, categoria Novici și Pre Novici,Concursul Internațional Universitar – Cupa Națiunilor pentru Studenți (AIEC Student Riders Nation Cup – România 2016), organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC). De altfel din 2011, Transylvania Horse Show este o prezență anuală în calendarul AIEC (Association International des Etudiants Cavaliers) și a fost votată Competiția Anului de patru ori în ultimii cinci ani.
În cadrul Cupei Naţiunilor pentru Studenţi la Concursul Internaţional Universitar (AIEC Student Riders Nation Cup – România 2016), aurul la proba combinată pe echipe (dresaj și obstacole) a fost câștigat de echipa Germaniei. Argintul a revenit echipei Finlandei, iar bronzul echipei Irlandei. În cadrul probei de dresaj, s-a impus tot echipa Germaniei, locul doi fiind ocupat de echipa Austriei, urmată de Belgia. Primele trei locuri la proba de obstacole au fost câștigate de echipele Marii Britanii, Finlandei și Germaniei.La individual, în cadrul probei combinate (dresaj și obstacole) s-a impus Fiona Hanigschnabl (Austria), urmată de Robin Moors (Belgia) și Tori Dixon(Irlanda). Proba de individual obstacole a fost câștigată de Fransizka Ritter(Germania), argintul a plecat în Marea Britanie, la Sophie Hall, iar bronzul i-a revenit din nou Fionei Hanigschnabl (Austria). Primele trei locuri, la proba de dresaj, au fost ocupate de Tori Dixon (Irlanda), Yolanda Palmer (Elveția) șiFiona Hanigschnabl (Austria).

România a câștigat Concursul Complet Internaţional (CCI 1*) la Transylvania Horse Show 2016 prin Sandra Takacs cu calul Olimpia.

horse

La această disciplină de Probă Completă concurenții au avut de parcurs trei probe: dresaj, obstacole și cross-country (probă în care călăreții trebuie să termine cursa într-un interval de timp prestabilit, sărind peste obstacole din natură: bușteni, garduri, iazuri și șanțuri, fiind astfel una dintre cele mai spectaculoase probe din concurs). Pentru a fi în clasament, cuplul cal-călăreț trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este declarat cuplul care, după cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare. Concursul a fost organizat în colaborare cu Federația Ecvestră Română (FER) și Federația Ecvestră Internațională (FEI).

Competiția Cupa României la Probă Completă, la categoria Novici seniori, a fost câștigată de românul Călin Nemeș care la această clasă a făcut echipă cu calul Funny Flight. Medalia de aur la categoria Novici juniori a fost câștigată deSandra Takacs (România) pe calul Smucig, iar la categoria Prenovici seniori a câștigat Daria Gladun (România) cu calul Cameo.

Mai multe detalii pe www.horseshow.ro, pe facebook.com/horseshow.ro sauhttps://www.youtube.com/ channel/TransylvaniaHorseShow

 

———————————————————————————————————————

 

Celebritățile au vizitat plantațiile de tuberoze din  Hoghilag, Transilvania!

Noaptea tuberozelor, la Hoghilag

 

Andreea Raicu, Dana Sota, Corina Bârlădeanu au fost câteva dintre celebrităţile care au avut ocazia să viziteze plantaţiile de tuberoze din satul transilvănean Hoghilag, locul unde florile au fost cultivate prima dată în România de către sași. Tururile ghidate prin grădinile sătenilor au avut loc în cadrul Nopţii Tuberozelor, eveniment ce face parte din Festivalul Vinului – Hoghilag. Este primul eveniment organizat în scopul de a susţine comunitatea locală de cultivatori de tuberoze si continuitatea acestei tradiții săsesti

Biserica Evanghelică din Hoghilag, ce datează din 1446, a fost redeschisă publicului special pentru această ocazie. Curtea bisericii a fost transformată  într-un spaţiu interactiv pentru activităţi culinare şi culturale, dar şi pentru atelierere creative destinate atât copiilor cât și adulților. Participanţii au putut degusta vinuri şi produse tradiţionale din zona, precum miere, brânzeturi, sucuri din coacăze, prăjituri, dulcețuri sau mâncăruri locale, dar au luat parte şi la un atelier de gătit cu Claudia-Romana Rista, Fata care Găteşte cu Flori care a încorporat florile de tuberoze într-un desert aromat.

Copiii au pictat pe lemn şi sticlă, au învăţat tehnici de realizare a semnelor de carte şi felicitărilor cu decupaje şi cu plante presate, iar cei mai talentaţi dintre ei au fost premiați pentru desenele și picturile cu flori.  Lucrările lor au fost expuse în interiorul bisericii evanghelice, unde a avut loc şi un Atelier de Sunete cu instrumente din lemn şi metal aduse din toate colţurile lumii, susţinut de Adela Vârgolici (Atelierul de Miracole).

Sunetele muzicii i-au încântat pe toți cei veniți în număr mare din Sighişoara, Mediaş, Târgu Mureş, Sibiu sau Bucureşti, dar și pe localnici, care s-au bucurat de recitalurile susținute deRachel Reis (interpretă de muzică indie folk, de origine americană), Luminiţa Dejan (interpret de muzică populară), dar și de fanfara Blaskapelle Neppendorf, care a prin muzica ei îşi propune să ducă mai departe tradiţiile etnicilor germani.

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi care s-au stabilit în Hoghilag în 1955 şi care care au adus bulbii din Ungaria. În această perioadă, culturile de tuberoze au existat numai în această zona a Transilvaniei, deoarece familiile de saşi nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Timp de zece ani toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţa din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile, culturile s-au extins şi la alte familii. Bulbii de tuberoze au fost cumpărați şi de florari din Ploieşti. După plecarea masivă a saşilor, după 1989, culturile de tuberoze s-au extins şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă”.

Primul cultivator român a fost înregistrat în Hoghilag în 1963, iar acum există 20 de familii din acest sat care au preluat tradiţia cultivării florilor de la saşi. Fiecare dintre ei deţine în propria grădina trei plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că planta înfloreşte o dată la trei ani. Deşi la nivel internaţional, tuberoza este folosită în industria cosmetică şi a parfumurilor, în România nu există o industrie dedicată prelucrării esenței acesteia, plantele fiind folosite numai în aranjamente florale.

Cel mai prielnic moment când poţi admira o grădină de tuberoze este la ora 19.00 pentru că acestea înfloresc doar seara şi cu precădere în luna august. Dacă ai drum prin Hoghilag, aflat la doar 16 km de Sighișoara, vizitează plantațiile de tuberoze, pe care le poţi identifica după plăcuțele cu flori, care se regăsesc pe porțile caselor sătenilor. Cumpărându-le îi ajuţi pe locuitori să ducă mai departe obiceiul cultivării tuberozelor.


Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat de Primăria din Hoghilag în cadrul Festivalului Vinului și a fost susținut de: Florăria Iris, Atelierul de Miracole, Fata care Gătește cu Flori, www.danasota.com și Rumor Production. Detalii pe Facebookhttps://www.facebook.com/Noapt ea-Tuberozelor