Mii de oameni au participat la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag

Mii de turiști din întreaga țară și din străinătatea au participat la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag, din județul Sibiu. Programul a cuprins un târg de produse și bunătăți oferite de producătorii locali, concerte, lansări de carte și ateliere cu teme diverse, la care au fost invitați să participe turiștii. Puncte importante în program au fost, ca în fiecare an, tururile ghidate în grădinile de tuberoze ale localnicilor.

Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag a continua, duminică, în curtea Bisericii Evanghelice și în program au fost incluse concerte, teatru pentru copii, ateliere și lansări de carte.

Un moment important a fost conferința părintelui Constantin Necula cu tema „Schimbarea la Față a Domnului/Sărbătoarea Luminii”. Din cadrul sărbătorii nu a lipsit muzica de fanfară, astfel încât la ora 18:00 este programat un recital susținut de Fanfara Săsească „Neppendorfer Blaskapelle”.

„Hoghilagul își așteaptă mereu prietenii pe „Tărâmul tuberozelor”. An de an, Sărbătorea Tuberozelor este evenimentul în cadrul căruia fiecare își găsește ceva pe gustul său. În centrul atenției se află mereu tuberoza, brandul localității noastre și simbolul hărnicie oamenilor din Hoghilag. Se crește greu, cu multă muncă, grijă și sudoare. Dar totul merită și veți constata cu toții în cadrul vizitelor în grădinile cu tuberoze, în care vă veți încărca plămânii cu parfumul divin al acestei flori. În curând, sperăm că tuberoza de Hoghilag să fie și prima floare românească recunoscută și protejată la nivelul Uniunii Europene. Am depus dosarul și suntem în perioada de evaluare a candidaturii. Vă așteptăm pe toți să descoperiți Hoghilagul. Fie că veniți la Sărbătoarea Tuberozelor sau oricând în timpul anului, noi, cei de pe Tărâmul Tuberozelor, vă asigurăm că vom fi gazde bune și primitoare!”, a spus Nicolae Lazăr, primarul Comunei Hoghilag.  

Comuna Hoghilag din județul Sibiu este o comunitate cu rădăcini săsești, recunoscută pentru celebrele „tuberoze de Hoghilag”. Tradiția cultivării acestor flori a fost preluată de la vechii sași din comunitate și este transmisă din generație în generație de câteva zeci de familii din Hoghilag.

Tuberoza de Hoghilag va fi, în curând, prima floare din România protejată la nivel european. Echipa Primăriei Hoghilag a pregătit, sub îndrumarea expertului agricol Ionuţ Diaconeasa, dosarul prin care se solicită Comisiei Europene acordarea Indicației Geografice Protejate „tuberozei de Hoghilag”. Aceasta ar urma să fie prima floare din România și a treia din Uniunea Europeană, care va primi certificarea prin care va fi protejată la nivel european. În prezent, la Comisia Europeană în registrul indicațiilor geografice mai sunt doar două flori înregistrate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

Inițiativa are ca scop protejarea și susținerea producătorilor de tuberoze din Hoghilag, localitatea din România care încă mai păstrează tradiția preluată de la sași a cultivării acestor flori. Producătorii locali pot fi descoperiți și în Piața Virtuală a Producătorilor de Tuberoze - Hoghilag: https://www.aprozarulvirtual.ro/aprozar/tuberoze .

Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Agendei Culturale și Dezvoltarea Comunității 2022.