Electrificarea locuințelor vulnerabile din comuna Hoghilag

                         

 

Innovation Norway

Innovation Norway este una dintre entitățile responsabile de managementul Granturilor SEE și Norvegiene. În Romania, Innovation Norway îndeplinește calitatea de operator de fond pentru Programul de Energie și cel de Dezvoltarea afacerilor, inovare și IMM-uri. Innovation Norway și mecanismele sale de finanțare sunt gândite pentru comunități și oameni, astfel încât să poată să sprijine dezvoltarea rurală și regională, aducând tehnologia în zone cât mai variate din România.

Innovation Norway oferă competență, servicii de consiliere, servicii promoționale și servicii de rețea. Marketingul Norvegiei, ca destinație turistică, este, de asemenea, considerată una dintre sarcinile importante ale organizației.

Prin combinarea cunoștințelor industriei locale și a rețelelor internaționale cu ideile de afaceri și motivația antreprenorilor, este creată fundația pentru noi afaceri de succes.

Innovation Norway este reprezentantul comercial oficial al guvernului norvegian în străinătate.

În concluzie, Innovation Norway este cel mai important instrument al guvernului norvegian pentru inovarea și dezvoltarea întreprinderilor și industriei. Acesta sprijină companiile în dezvoltarea avantajului lor competitiv și pentru a spori inovația.

Despre activitatea Innovation Norway în România puteți afla mai multe de AICI.

 

Programul pentru Energie

Programul pentru Energie contribuie  la  atingerea  obiectivelor  generale  ale  granturilor  SEE  și  Norvegiene  2014‐2021,  respectiv    la  reducerea  disparităților  economice și sociale din Spațiul Economic European (SEE) și la consolidarea relațiilor bilaterale dintre Statele  SEE  și  statele  beneficiare  ale  granturilor  SEE  și  Norvegiene. 

Obiectivul  Programului  este  ,,energie  cu  mai  puține  emisii  de  carbon  și  siguranță sporită  a  furnizării  de  energie”.  Programul  are  totodată ca  scop  stimularea  și  dezvoltarea cooperării pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia (denumite „statele  donatoare”) și România (statul beneficiar).

 

Electrificarea locuințelor vulnerabile din comuna Hoghilag

 

Promotor de proiect:  Comuna Hoghilag, județul Sibiu

Obiectivul proiectului electrificarea a 69 de gospodării, din comuna Hoghilag (22 din satul Hoghilag și 47 din satul Valchid), aflate în zone unde rețeaua electrică nu este fezabilă din punct de vedere economic, prin montarea de instalații de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.

Beneficiari: 257 de locuitori

Proiectul a presupus instalarea unor sisteme de panouri solare, pentru fiecare gospodărie. Acestea au fost instalate pe un schelet metalic fixat în beton, astfel încât panourile să fie poziționate deasupra fiecărei case, dar nu direct pe acoperiș, deoarece structura caselor nu a permis acest lucru. Echipamentele aferente panourilor solare (cabluri, baterii, smart shunt-urile)au fost poziționate în dulapuri metalice dedicate, câte unul pentru fiecare gospodărie. Controlul acestora și urmărirea funcționării instalațiilor, va fi asigurat prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul persoanei desemnată responsabilă de către Comuna Hoghilag.

„O comunitate durabilă este cea care se gândește la toți membrii ei, mai ales la cei care sunt dezavantajați și vulnerabili. Ne bucurăm că am reușit ca, înainte de sărbători, să aducem lumină în aceste 69 de căsuțe și le mulțumim partenerilor noștri pentru că au crezut în noi și ne-au finanțat proiectul. Aceste locuințe nu au fost racordate niciodată la electricitate, iar pentru familiile care locuiesc acolo viața era aproape ca în Evul Mediu. Sunt impresionante poveștile copiilor care erau nevoiți să învețe la lumina lumânării, dar care totuși, în ciuda acestor condiții, vor să învețe și vin la școală. E un ajutor important pentru aceste familii vulnerabile și sperăm că rezultatele vor fi vizibile în curând”, spune Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

Proiectul este finațat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului pentru Energie în România“.